چهارشنبه 11 تیر  
×   خانه   همه مطالب   ویدئو   اقامتگاه های بوم گردی
بستن
مطلب مورد نظر خود را بر اساس استان از روی نقشه انتخاب کنید.
نام استان:  مازندران

آشنایی با اقامتگاه بوم گردی

آشنایی با اقامتگاه بوم گردی

آشنایی با اقامتگاه بوم گردی


نویسنده: محمد جواد علینژاد
23 مرداد 1396

اقامتگاه بوم گردی  ، اگر برای اولین بار است که این کلمه را می شنوید با ما همراه باشید تا  با این واژه جدید اما  مفهومی با اصالت  بیشتر آشنا شوید .... .

مقدمه

 شاید در وهله ی اول تصاویر متفاوتی از این کلمه در ذهن ما ایجاد شوند و ما را به سمت و سویی ببرند که این مفهوم را با اقامت داشتن در یک هتل چند ستاره با امکانات فراوان  یا در یک مسافر خانه با حداقل امکانات درپایین ترین نقطه شهر اشتباه بگیریم . مسئله ی کلی والبته مهم از همین کلمه آشنای شهر شروع می شود و تا رسیدن به مفهوم نا آشنا ی بوم گردی ما را دنبال می کند بله همان شهری که سالهاست در آن زندگی می کنیم  ، همان شهری که با همه ی امکانات و البته برخی خوبی هایش ما را مشغول به خود کرده ،  شاید بهتر است بگوییم :  ما را جادو کرده ،  و با بهانه ها ی مختلف انسان ها را به سمت خود می کشد و اولین تفاوت اقامتگاه بوم گردی  در فاصله گرفتن آن از شهر است .  البته در همه ی اوقات این مطلب صادق نیست . هستند نمونه هایی از اقامتگاه ها که برای آسایش مسافران یا بوم گردان عزیز در شهر دائر می شوند،  که در عین حال  با حفظ صیانت از تعریف بوم گردی ، می توان بر آنها خرده گرفت که چرا شهر ؟! از شهر رفتن  یا نرفتن مسئله این است ... !

  ویژگی های اقامتگاه بوم گردی

طراحی و معماری

پس از طرح شکایت نامه ای از شهرعزیز و ابراز همدردی با نام برده  به سراغ دومین نکته ی این اقامتگاه ها می رویم . نکته ای که توجه به آن نقشی پررنگ در نمایش اقامتگاه بوم گردی دارد و  همان امانت داری در معماری و سبک و سیاق خودِ بنای ساختمانی است .

این ویژگی را می توان با بیان چند مورد به خوبی تبیین کرد : اقامتگاه بوم گردی می بایست ؛

  • به دور از آسیب رساندن به محیط بومی ( از لحاظ زیست محیطی و بخصوص تناسب ظاهری با آن محیط) باشد.
  • نزدیک به محتوای ساختمانی آن اقلیم باشد .
  • وام دار از طرح ، مفهوم و هنر بومی  آن منطقه باشد .

در کل اینکه یک مکان برای ماندن در اعماق فرهنگ و هنر برای انسان های مشتاق طبیعت و بوم گردی باشد تا بتواند ضمن بهره مند سازی این افراد از دریای عظیم ، و البته در این روز ها متلاطم و مهجور مانده ی ، فضای بومی کشورمان ، برای آنها یک اقامت دلنشین و متفاوت همراه با نشان دادن طبع لطیفِ مردمِ بومیِ ایران  و مهمان نوازی شان فراهم کند.

ایجاد اقامتگاه بوم گردی

اینجاست که وظیفه ای بس سنگین بر دوش متولیان این امر می افتد  ، تا با روحیه ی بسیار خوب اقدام به ایجاد و حتی بازسازی اقامتگاه های واقعا بوم گردی کنند تا هم فرصتی برای به نمایش گذاشتن شگفتی های مناطق بومی کشورمان  ایجاد شود و هم زمینه ای برای کسب و کار و البته اشتغال فراهم آورد . که در همین راستا تمامی تلاش ایران بوم گردی نیز به این مسئله ختم می شود ؛( شناخته شدن جایگاه با ارزش بوم گردی در ایران .  ) تا  شاید سبب خیری هم برای مردم عزیز مناطق بومی  و روستایی  شود که با رونق اقتصاد روستایی و بومی شان دیگر قصد سفر و هجرت  به شهر را نداشته باشند و دیگر شاهد بیت : شنیدم عزم سفر کردی / هوای دلدار دگر کردی ، نباشیم   .

 طبخ غذا محلی در اقامتگاه بوم گردی

از دیگر موارد مهم در اقامتگاه های بوم گردی طبخ غذا و تهیه ی محصولات به شکل کاملا بومی است که رنگ و بوی تازه ای به تمامی این اقامتگاه ها می بخشد .   حتی تصورش هم  برای انسان لذت بخش است که صبح خود را با شیر گرم و تازه ، تخم مرغ محلی ، سر شیر و البته نان محلی که در تنورحیاط  طبخ می شود  شروع  کند و سپس دل به آواز دلنشین پرندگان بسپارد و در عین مدهوشی از این همه موهبت از زیاده روی  در خوردن و آشامیدن نیز پرهیز کند تا سفر را به کام خود و همراهان تلخ نکند.

اقامتگاه بوم گردی ، دوستدار محیط زیست 

سازگاری با محیط زیست از دیگر ویژگی های مهم این اقامتگاه هاست به طوریکه حتی لزوم توجه به مدیریت و در صورت امکان ،  بازیافت پسماند ها و استفاده ی بهینه از پسابها نیز  توصیه شده است .

در نور پردازی هم ضمن تامین نور مور نیاز برای اقامتگاه با انرژی برق ، باید حداکثر استفاده از نور محیط ،  با ساخت اصولی بنا و استفاده از سوخت ها و تجهیزات جایگزین متناسب آن منطقه را داشت . در سیستم ها و نحوه ی گرمایش و سرمایش این اقامتگاه ها نیز ، احتیاج  به بکار گیری هنر و دانش بومی در اجرای طرحی جایگزین برای استفاده از تجهیزات پر مصرف الکترونیکی  است  . و در آخر استفاده از لباس محلی و ساده ی آن منطقه  برای همه کارکنان (  با رعایت نکات بهداشتی ضمن زیبایی و خلاقیت  ، دررنگ و طرح ) فضای مناسبی را برای شکل گیری اقامتگاه بوم گردی فراهم می کند .  توجه این نکته ضروری است ، یک اقامتگاه بوم گردی یا بهتر بگوییم یک  " اقامتگاه "  در صورت تمایل تبدیل شدن به واژه ی  " اقامتگاه بوم گردی" می بایست ضمن دارا بودن شرایط مذکور ،  کوچکترین خسارت و هزینه  ای  برای محیط بومی آن منطقه نداشته باشد .

هدف اصلی اقامتگاه بوم گردی

از دیگر فواید اقامتگاه های بوم گردی می توان به تبادل فرهنگ ها ، شناخت رسم و رسومات خاص یک منطقه و به اشتراک گذاری هنر  و صنایع دستی مناطق مختلف اشاره کرد . این محاسن شرایطی را برای آشنایی بهترو بیشتر فرهنگ های مختلف در کشورمان محیا می کند که ضمن جذب مردم مناطق مختلف  ، جذب توریست خارجی را هم به دنبال دارد و موجب رونق اقتصادی  و ایجاد شرایطی مناسب برای بازگشت مردم عزیز کشورمان به اصالت خودشان در مناطق مختلف می شود که در واقع همان هدف اصلی توجه به بوم گردی در ایران می باشد .


منبع: ایران بوم گردی

دسته ها: مجله ایران بوم گردی

ارسال دیدگاه



دیدگاه کاربران


پروانه 13 تیر 1400
مفید بود

رضا اندایشه 16 آذر 1397
عالی

پربازدید ترین مطالب

تگ